Instrukcije za Red Bull Paper Wings

KAKO NAPRAVITI PAPIRNATI AVION TOP KLASE...

...ili bar onaj koji ne pikira već nakon dvije sekunde leta!

Papirni avioni moraju biti napravljeni od samo jednog komada papira: standardnog A4 formata (297×210 mm), ne više od 100-gramskog.

List se može modificirati isključivo savijanjem! Cijepanje, lijepljenje, rezanje, heftanje i opterećavanje nije dozvoljeno!

Papir koji koristite ne može biti lakši od 80-gramskog. Neki stručnjaci radije se odlučuju za malo teži ukoliko želite postići duže letove. Primjera radi, svjetski rekorder, Ken Blackburn, smatra da je 96- gramski papir ima savršena težina za duge letove.

Preporučuje se da se „graditelji“ aviona prethodno konsultuju i strogo poštuju kvalitetne vodiče dostupne i na internetu o tome kako izgraditi avion od papira. I kada kažemo strogo, onda stvarno i mislimo strogo!

Svakako, obratite pažnju na težište aviona, jer upravo će težište diktirati smjer u kojem će letjeti. Još jedan savjet; krila bi trebalo da budu tanka i ravna. Također, preklapanjem krajeva krila možete dodatno utjecati na smjer kretanja aviona, a za dodatni efekat možete dodati i zakrilca (potrebne makaze).

Y-oblik je odlučujući za stabilnost aviona. Avioni koji nemaju ovaj oblik imaju tendenciju rotiranja duž uzdužne ose i svakako brzog pada.