Kontrola leta svim pilotima: sve je spremno za polijetanje RED BULL Paper Wings 2015

Zračni promet širom svijeta naglo će se povećati u decembru, kada se neki od najboljih svjetskih pilota suoče sa svojim rivalima u stotinama nacionalnih kvalifikacija za mjesto u Svjetskom finalu takmičenja Red Bull Paper Wings, koje će se održati u legendarnom Hangaru-7, domu letačkog tima Flying Bulls u Salzburgu (Austrija) u maju 2015. godine.

SALZBURG (Austrija) – Zaboravite kokpite, mlazne motore i dražesni miris kerozina. Sve što trebate od opreme je najobičniji list papira. Ali recept za uspjeh također zahtijeva i veliku dozu izuzetne vještine presavijanja, kao i kreativnost, maštovitost i razumijevanje osnovnih aeronautičkih pravila.

Desetine hiljada samoukih pilota u više od 80 zemalja na četiri kontinenta testiraće svoje izvanredne vještine u jednom od najinternacionalnijih svjetskih događaja i najvećem takmičenju papirnih aviona.

Kvalifikacije za 4. izdanje Red Bull Paper Wings počinju 1. decembra, kako bi se otkrilo ko ima ono što je potrebno za ulazak među najbolje na svijetu i ko će dospjeti do svjetskog finala u Hangaru-7 i takmičiti se između najspektakularnijih letjelica na svijetu koje su tamo izložene.

Žiri će u kategoriji najakrobatskijeg leta odabrati pobjednike koji će, zajedno sa pobjednicima za najduže vrijeme leta i najveću pređenu razdaljinu, putovati na finale 9. maja.

Presavijte papir, uštimajte avion i provjerite aerodinamiku prije nego što svoju papirnu letjelicu pustite u let za ulazak u knjige rekorda. Više od 37.000 takmičara iz 83 zemlje sudjelovalo je u kvalifikacijama 2012. godine. Taj broj će ove godine biti i veći, a svima će cilj biti da s trona skinu Libanonca Elieja Chemalyja, koji je 2012. godine pobijedio u disciplini najdužeg leta sa vremenom od 10,68 sekundi.

Tomas Beck iz Češke Republike je nositelj naslova kada je u pitanju najveća razdaljina, sa letom dugim 50,37 metara. Ryan Naccarato i Poljak Tomasz Chodryra podijelili su svjetsku titulu u disciplini akrobatike na posljednjem takmičenju.

Prijavi se za svoje nacionalne kvalifikacije putem www.redbullpaperwings.com.