Instruction to Red Bull Paper Wings

KAKO IZRADITI PRVOKLASNI PAPIRNATI AVION...

...ili barem onaj koji ne sleti već nakon dvije sekunde leta?!

Papirnati avioni mogu biti izrađeni od samo jednog komada papira: standardnog A4 formata (297×210 mm), mase ne veće od 100 grama.

List se može modificirati isključivo savijanjem! Trganje, lijepljenje, rezanje, klamanje i opterećivanje nije dozvoljeno!

Papir koji se koristi ne može biti lakši od 80-gramskog. Neki stručnjaci radije se odlučuju za malo teži ukoliko žele postići duže letove. Primjera radi, svjetski rekorder Ken Blackburn smatra da 96- gramski papir ima savršenu težinu za duge letove.

Preporučuje se da „graditelji“ aviona strogo poštuju kvalitetne vodiče dostupne na internetu koji govore o tome kako izgraditi avion od papira. Kada kažemo strogo, onda stvarno i mislimo strogo!

Svakako, obrati pažnju na težište aviona, jer upravo će težište diktirati smjer u kojem će letjeti. Još jedan savjet je da bi krila trebala biti tanka i ravna. Također, preklapanjem krajeva krila možete dodatno utjecati na smjer kretanja aviona, a za dodatni efekt možete dodati i zakrilca (potrebne škare).

Y-oblik je odlučujuć za stabilnost aviona. Avioni koji nemaju ovaj oblik imaju tendenciju rotiranja duž uzdužne osi i svakako brzog pada.