Woensdag 4 maart

Red Bull en TU Delft hebben op 4 maart de handen ineengeslagen voor de eerste Nederlandse voorronde van Red Bull Paper Wings; de grootste papieren-vliegtuigjes-gooien wedstrijd ter wereld. Ongeveer 100 Delftse studenten hebben een gooi gedaan naar de wereldkampioenschappen in Salzburg.

Red Bull Paper Wings is een wereldwijde wedstrijd, waarbij studenten worden uitgedaagd tegen elkaar te strijden met het gooien van papieren vliegtuigjes. De studenten die met hun vliegtuigje de grootste afstand gooien, de langste vliegtijd beleven of de meest creatieve vlucht maken, nemen deel aan het officiële NK op 19 april in Amsterdam. Het ultieme doel? Naar de finale in Salzburg vliegen om daar hopelijk de vlucht van hun leven te maken tijdens de Wereldkampioenschappen Paper Wings.

De Nederlandse aftrap vond plaats in Delft en alle aanwezige studenten hebben de lat direct hoog gelegd. De eerste drie kandidaten die zichzelf gekwalificeerd hebben voor het NK zijn Chuan (26 meter), Anish (24,2 meter) en Sjors (20,6 meter). Winnaar Chuan (25 jaar) volgt de opleiding Offshore and Dredging Engineering aan de TU. Hij had al ruime tijd ervaring met het gooien van papieren vliegtuigjes door wedstrijdjes die hij vroeger met zijn vrienden deed. Ook toen kwam Chuan altijd als winnaar uit de bus. Op de dag zelf heeft hij ter voorbereiding wat YouTube filmpjes gekeken om zo tactieken te ontdekken van andere mensen hoe het perfecte vliegtuigje te vouwen. Zijn tip voor de komende deelnemers? ‘Scherpe randjes vouwen!’

De langste vliegtijd van de dag staat op 9.13 seconden en op naam van Zino. Hiermee heeft hij zijn twee opvolgers relatief ver achter zich gelaten. De nummer twee Friso, wist zijn vliegtuig 7.35 seconden in de lucht te houden en Tibo klokte 7.06 seconden. Ook deze heren zien we terug tijdens de finale in Amsterdam.

Last but not least, de winnaars die de meest creatieve vlucht beleefden. Deze eer ging naar Sam Staps die van de jury 28 punten kreeg, Marc Meijnema met 26 punten en Victor Jonkcheere eveneens met 26 punten. Dag-winnaar Sam (21 jaar) studeert werktuigbouwkunde. Hij kwam vandaag voor het winnen van de strijd om de creatiefste vlucht en is dan ook heel erg verheugd over dit resultaat. Hij heeft het ontwerp van zijn vliegtuig gekregen van een vriend. Sjors zegt zelf altijd ‘aan het vouwen te zijn’ en zijn tip is om het vliegtuigje zo hoog mogelijk te gooien. ‘Dan heb je namelijk meer kans op een elegante vlucht met veel loopings.’

De volgende ‘qualiflyer’ vindt plaats op 10 maart op de Erasmus universiteit in Rotterdam.